Cum să asculţi muzică online gratis şi legal – Zonga

Cred că aproape toată lumea ascultă astăzi muzică direct în format digital. Stiva de CD-uri zace în bibliotecă, în timp ce tot conţinutul lor a fost demult ripuit şi băgat în computer, smartphone sau MP3 player.

Dar o metodă şi mai bună este să asculţi muzică online, de multe free. Oricâţi giga de muzică ai pirata pe DC++ şi torenţi, nu poţi concura cu cataloage de zeci de milioane de melodii. Ca să nu mai menţionăm că piratând te plasezi singur în lumea a treia din care te plângi că faci parte.

Un serviciu de muzică online va fi întotdeauna

 1. mai cuprinzător
 2. mai bine ordonat – toate melodiile sunt deja aranjate, sortate, cu imagini de coperta şi informaţii colaterale (gen muzical, an etc.)
 3. tot timpul la zi: ce apare nou va fi adăugat la scurt timp.

În plus, folosind un serviciu de streaming, muzica ta va fi tot timpul perfect sincronizată pe orice device: nu mai trebuie să copiezi, să sincronizezi sau să updatezi. Asta e minunat la cloud: totul e deja acolo şi nu sunt consumate resursele tale de spaţiu.

Zonga muzica online-gratisUn astfel de serviciu este Zonga. Şi, poate nu v-ar veni să credeţi, este un serviciu românesc. Au un catalog de peste 18 milioane de melodii. Poţi să asculţi după artişti, albume, sau să îţi faci singur playlisturi după cum ai chef. Dacă eşti prea leneş să îţi faci playlisturi, există şi opţiune de radio online pe genuri. Pur şi simplu alegi genul preferat şi laşi pe Zonga să facă restul.

Şi Zonga mai are un beneficiu major: poţi să asculţi muzică online, gratis şi legal. Nu eşti obligat să plăteşti abonament ca să asculţi, ai la dispoziţie 20 de ore de muzică gratis în fiecare lună.

Zonga poate fi ascultat direct în browser pe computer şi are aplicaţii de iPhone şi Android pentru mobile.

zonga-devicesAbonamentul la Zonga este foarte ieftin după părerea mea: cu doar 4 euro pe lună ai acces nelimitat la întreg catalogul de pe desktop şi mobil. Poţi asculta şi gratuit, fără să plăteşti abonament, dar nu vei avea acces de pe mobil şi nici funcţia de radio online.

Ce îmi place foarte mult la Zonga:

1. Am la dispoziţie albumele noi imediat ce apar

Vita De Vie - ACUSTIC album cover photoCând apare un album nou, de obicei poţi să asculţi free online doar câteva melodii. Să îţi cumperi fiecare album nou apărut nu e fezabil, pentru că sunt foarte scumpe. Să piratezi nu e legal şi cel mai probabil va dura ceva până să apară. Dar prin streaming, ai acces imediat la întreg albumul.

Ultima noutate pe care am ascultat-o de vreo 5 ori deja e albumul Acustic de la Viţa de Vie. Vi-l recomand.

2. Pot mult mai uşor să descopăr artişti noi

Când ai la dispoziţie un catalog de 18 milioane de melodii, e foarte uşor să zbori din floare în floare. Şi Zonga te ajută la asta: când eşti în pagina unui artist, îţi recomandă alţi artişti similari. În plus, când sunt pe oriunde folosesc Shazam să ţin minte melodiile noi pe care le aud şi care îmi plac, apoi le bag în playlist-ul din Zonga.

3. Am acces la discografii

Dacă vreau, pot să ascult album după album din formaţiile preferate. În vremea în care îmi făceam rost de muzică dând jos de pe torenţi şi cine mai ştie de unde, lua o veşnicie până descărcam o discografie, mai lua încă o veşnicie să pun la toate albumele imagine în iTunes. Apoi vedeam că unele albume erau incomplete sau calitatea era execrabilă. Ca să nu mai vorbim de ripuri în care toate melodiile se chemau Track xx. Era un coşmar.

Zonga mai are şi alte calităţi:

 • are componentă de reţea socială, poţi vedea playlisturi făcute de prieteni
 • în fiecare luni primeşti pe email playlistul săptămânii cu recomandările lor
 • în secţiunea de topuri poţi vedea care sunt cele mai ascultate melodii, albume sau artişti

Ce nu îmi place la Zonga

1. Site-ul lor şi aplicaţiile de desktop sunt scrise în Flash (sau, mă rog, AIR, moştenitorul lui).

În consecinţă, mouse-ul se mişcă un pic altfel decât în restul sistemului, iar scroll-ul funcţionează după reguli doar de el ştiute. Asta cu scroll-ul e boală veche la aplicaţiile Flash, dar la un serviciu de streaming unde ai liste de zeci şi chiar sute de melodii, chiar ai nevoie ca scroll-ul să funcţioneze corect

zonga-pentru-android
Zonga pentru Android

2. Recomandările nu sunt foarte bune

Când intru în secţiunea de Recomandări, găsesc 50% chestii care ar putea avea o legătură cu mine, şi 50% chestii care nu au nicio legătură. Dintre care unele mă înspăimântă de-a dreptul, în frunte cu Rihanna (această încununare a comercialului şi prostului gust), Dan Spătaru (no comment) sau La-la Band (WTF?).

3. Aplicaţiile de mobil sunt OK, dar nu grozave.

Mai e mult loc de mai bine, ca usability şi performanţă.

Concluzie

Având în vedere ce oferă serviciile de streaming de muzică, devine ilogic să mai stai să piratezi. Pentru un abonament lunar mic asculţi orice, oricât şi apoi cumperi doar ce îţi place foarte mult.

Din câte ştiu eu, singurul serviciu similar cu Zonga disponibil în România este Deezer, care are cam acelaşi catalog, dar e mai scump. Toate marile servicii de streaming de muzică (Pandora, Spotify, Rhapsody) nu pot fi accesate din România deocamdată.

Aţi încercat Zonga până acum? V-am convins să îi daţi o şansă?

Aştept comentariile voastre.

 

3 thoughts on “Cum să asculţi muzică online gratis şi legal – Zonga

 1. apentru o piesa care vreau sa o ascult pe trilulilu ma trimiteti pe zonga unde aceeasi piesa se asculta cu multe intreruperi pierzand timp degeaba !
  Si cu asta ce am facut ???
  Lasati-ma sa aleg singur ca stiu sa fac diferenta si eu. ma faceti sa ma lipsesc de tot !

 2. zonga e ok daca asculti muzica mainstream sau romaneasca. Eu de exemplu ascult deep house/techno si nu gasesc nici 10% din melodiile pe care deezer sau spotify le au. Inna, Tom Boxer si alte minunatii sunt bagate la house..valeuuu

Lasă un comentariu