Ghid: cum să instalezi un SSD într-un Macbook

Mai jos este un ghid despre cum să cumperi un SSD şi să îl instalezi într-un MacBook, alături de vechiul disc.

Probabil ştiţi deja că cea mai lentă componentă dintr-un computer este Hard Diskul. Oricât de bun ar fi procesorul şi oricât RAM ai avea, nu îţi foloseşte la mare lucru când vine vorba de viteza cu care se încarcă sistemul de operare şi programele pe care le foloseşti. „Râşniţa” e cea care te ţine în loc.

SSD vs HDDDin fericire, acum există SSD-uri (Solid State Drive), care sunt mai rapide de 3-4 până la 8-9 ori faţă de un disc convenţional cu platan.

Dacă vă gândiţi de multă vreme să faceţi trecerea la SSD dar aţi tot ezitat din cauza preţului – am un sfat: nu mai staţi pe gânduri. Şi eu am fost în aceeaşi barcă. Ani de zile m-am uitat cu jind la ele. Şi, după ce am făcut pasul, trebuie să o spun public: pentru un om căruia îi pasă de computerul lui, un SSD face toţi banii.

Viteza cu care se încarcă sistemul de operare e incredibilă. La fel, programele se încarcă instant sau aproape instant. E Nirvana oricărui pasionat de tehnică. Pur şi simplu aşa trebuiau să funcţioneze computerele de la bun început.

Din nefericire SSD-urile sunt încă scumpe, raportat la capacitatea de stocare pe care o oferă. Dar există o cale de mijloc: instalezi sistemul de operare şi aplicaţiile pe SSD, iar fişierele personale (muzică, filme, documente etc.) le ţii pe un al doilea disc, un HDD convenţional, care oferă capacitate de stocare.

Dacă ai un desktop e simplu, poţi adăuga uşor un al doilea disc. Dar ce faci dacă ai un laptop, care nu oferă spaţiu pentru amândouă?

Dacă ai un Macbook, răspunsul e simplu: scoţi unitatea optică şi pui în locul ei un hard disc. Acolo unde era hard discul înainte pui un SSD. Astfel, ai cea mai bună dintre lumile posibile: totul se încarcă incredibil de rapid, dar ai tot spaţiul de stocare de care ai nevoie.

Mai jos voi detalia experienţa mea. Nu voi trece în detaliu prin fiecare pas, deoarece există deja resurse pe net. Însă nu am găsit nicăieri tot procesul, de la instalare SSD la configurare sistem de operare, de la un capăt la altul.

 

Pasul 1. Cumperi un SSD

Samsung SSD 840 ProE foarte important ce model vei alege. Dar, să faci un ghid de cumpărare a unui SSD este foarte dificil. Am să vă spun ce am ales eu şi care ar fi lucrurile pe care trebuie să le aveţi în vedere.

Eu am ales ca SDD un Samsung 840 Series de 128 GB. Este un model entry level ca performanţă, dar apare cam peste tot în top recomandări pentru categoria lui. În plus, 128 de GB sunt arhisuficienţi pentru sistemul de operare şi aplicaţii, ar trebui să îmi ajungă spaţiul încă ani buni de acum înainte.

Până în momentul de faţă sunt extrem de mulţumit de el şi vi-l recomand. Dacă luaţi altceva, trebuie să ştiţi că:

 • un SSD de 60 de GB este de ajuns pentru sistem de operare şi aplicaţii
 • nu cumpăraţi decât de la branduri recunoscute pentru SSD-uri, care au deja 3-4 ani de experienţă în domeniu
 • citiţi cât mai multe înainte să vă hotărâţi asupra unui model
 • daţi căutare cu numele SSD-ului şi modelul vostru de laptop pentru a vedea dacă alţi utilizatori reclamă probleme sau incompatibilităţi pe acea configuraţie

Pasul 2. Cumperi un adaptor pentru al doilea disc

2nd drive caddy tray for MacbookScopul este să instalezi un HDD în locul unde era unitatea optică (Superdrive). Evident, un DVD nu are aceleaşi dimensiuni ca un HDD. De aceea trebuie să cumperi un adaptor care are aceeaşi formă şi acelaşi sistem de prindere ca DVD-writerul.

Cel mai cunoscut este Optibay produs de MCE. Ei fac adaptoare pentru aproape orice model de Mac.

Eu am mers pentru un model ceva mai ieftin. Am ales o chinezărie de 10 lire de pe Amazon.co.uk. În total, cu tot cu transport, m-a costat vreo 100 de lei. Instrucţiunile de instalare erau greşite, dar s-a potrivit perfect. Până acum, mulţumit de produs.

Puteţi găsi alte asemenea adaptoare pe Amazon.co.uk. Trebuie doar să vă uitaţi ca livrearea să fie făcută de Amazon, ca să poată fi trimis în România la costuri rezonabile.

Fulfilled by Amazon

Pasul 3. Creezi un stick de memorie de pe care se poate boota

Install Mountain LionFaţă de alte tutoriale, care vă învaţă să clonaţi sistemul de operare de pe discul existent, eu am să vă sfătuiesc să instalaţi totul de la zero. ÎNTOTDEAUNA este mai bine să faci o instalare curată. Nu credeţi ce vă spun Apple sau Microsoft: când faci update peste sistemul existent totul se va mişca vizibil mai lent faţă de o instalare curată.

La fel, nu credeţi ce vă spun fanii Apple. Şi Mac OS X devine mai lent în timp, chiar dacă nu la fel de repede şi la fel de dramatic ca Windows. Din experienţă, o instalare curată este cel mai bun cadou pe care îl poţi face computerului tău. Mai mult, nu faceţi restore la NIMIC. Deşi Mac OS X are funcţii foarte avansate prin care instalezi sistemul „pe curat” şi apoi faci restore prin Migration Assistant la useri şi/sau aplicaţii, nu faceţi asta. Va dura mai mult timp întreaga operaţiune, dar va merita.

Aşa că rămâne să creăm un memory stick de pe care se va putea boota şi instala Mountain Lion. Instrucţiunile se găsesc la această adresă.

Pasul 4. Instalare SSD

Disassembled Unibody Macbook ProAcum urmează operaţiunea de instalare. Trebuie parcurşi următorii paşi:

 1. deschis laptop
 2. scos HDD
 3. instalat SSD în locul HDD
 4. scos Superdrive
 5. instalat HDD în adaptorul pentru slotul de Superdrive
 6. instalat adaptorul cu tot cu HDD

Dacă aveţi un Macbook Pro de aluminiu, operaţiunea nu e foarte complicată. Aici găsiţi tutorial cu poze şi text. Iar aici găsiţi tutorial video.

Dacă nu aţi mai desfăcut niciodată un computer vă recomand să apelaţi la cineva cu experienţă. Dacă v-aţi mai jucat cu asamblat / dezamsamblat componente de calculatoare, nu ar trebui să aveţi nicio problemă.

Dacă aveţi un Macbook White din policarbonat alb (Unibody), lucrurile sunt mai complicate. Instrucţiunile de mai sus nu sunt suficiente, aşa cum am aflat cu stupoare când l-am deschis şi voiam să mă apuc de operaţiune.

Ca să scoateţi unitatea optică dintr-un Macbook White Unibody, trebuie să urmaţi instrucţiunile de depanare de pe iFixit. Deşi nu sunt la prima incursiune în maţele MacBook-ului, procesul implică deconectarea şi conectarea câtorva conectori importanţi şi sensibili de pe placa de bază. De aceea, am apelat la un cunoscut cu mai multă experienţă în depanare de computere.

Atenţie: dacă nu sunteţi siguri pe voi, este mai bine să apelaţi la cineva cu experienţă. De asemenea, aceste modificări vor invalida garanţia laptopului.

Pasul 5. Instalare sistem de operare

Mac OS X Mountain LionDupă instalare, porniţi laptopul şi ţineţi apăsat ALT. Selectaţi vechiul disc pentru boot. După ce s-a încărcat sistemul de operare, verificaţi că SSD-ul apare în lista de discuri din Disk Utility. Dacă SSD-ul apare acolo, înseamnă că totul e în regulă. Verificaţi apoi toate celelalte funcţii (sunet, WiFi etc.) pentru a fi siguri că operaţiunea de instalare a decurs corect.

Dacă totul e OK, reporniţi laptopul cu pen drive-ul ataşat. La pornire, ţineţi apăsat ALT şi selectaţi pen drive-ul ca disk de pornire. Apoi urmaţi instrucţiunile de pe ecran şi instalaţi Mac OS X pe SSD. Softul de instalare îl va formata şi partiţiona el cum trebuie.

Pe parcursul instalării, creaţi un user nou, cu acelaşi nume şi aceeaşi parolă ca userul de pe vechiul disc. Nu faceţi restore la useri prin Migration Assistant.

După instalare, trebuie să vă ştergeţi saliva din colţul gurii văzând cât de repede se încarcă totul. Verificaţi că totul e în ordine la bootarea de pe SSD.

Pasul 6. Instalare aplicaţii şi configurare sistem

Acum ar trebui să aveţi un laptop cu două discuri, ambele de pe care puteţi boota. Porniţi laptopul şi ar trebui să booteze automat de pe SSD. Uitaţi-vă ce aplicaţii erau instalate pe vechiul disc şi reinstalaţi-le în sistemul de pe SSD. Nu vă temeţi, vom recupera toate preferinţele la un pas ulterior.

Majoritatea recomandă în acest pas să modificaţi adresa folderului de user făcându-l să trimită pe vechiul disc (HDD). Eu nu vă recomand acest lucru deoarece toate aplicaţiile au nişte fişiere de preferinţe care sunt stocate la nivel de user. Aceste fişiere sunt accesate de fiecare dată când deschideţi aplicaţia. Deoarece trebuie să citească de pe HDD, timpul de deschidere a aplicaţiilor va creşte. Din experienţa mea, se cam dublează.

Trebuie să recuperăm preferinţele pe care le aveaţi setate pentru aplicaţii într-un alt mod. Toate aceste preferinţe se găsesc într-un folder Library din userul de pe vechiul disc. Folosind un utilitar ca ONYX, activaţi opţiunea de afişare a folderelor ascunse. Apoi, copiaţi conţinutul folderului Library din users de pe vechiul disc pe noul SSD. Anumite foldere nu vor putea fi suprascrise şi e mai bine să le lăsăm în pace. Dacă vreţi totuşi să suprascrieţi totul, o puteţi face bootând de pe vechiul disc HDD (nu am încercat asta, nu ştiu ce se poate strica).

Acum avem toate programele şi preferinţele lor instalate pe SSD. Dar ce facem cu fişierele personale? Acestea sunt puse de obicei în următoarele foldere din Users:

 • Documents
 • Music
 • Pictures
 • Movies
 • Downloads
 • etc.

Ele vor rămâne pe HDD. Dar, ca să le conectăm la folderele prestabilite din Users fără să fie nevoie să copiem conţinutul lor pe SSD (unde nu avem suficient spaţiu),vom crea linkuri simbolice între folderul de pe SSD şi cel de pe HDD. Astfel, folderul Music, de exemplu, va rămâne un folder recunoscut corect de sistem, dar va trimite la folderul Music de pe HDD.

Puteţi găsi la această adresă instrucţiuni despre cum se creează un link simbolic pe Mac. Tot aici găsiţi şi explicaţia despre folderul Library şi de ce nu e optim să modificăm calea folderului de user către vechiul HDD.

La final, puteţi sterge de pe HDD orice NU este folderul Users.

Singurele dezavantaje ale acestei operaţiuni faţă de migrarea obişnuită a aplicaţiilor şi a utilizatorilor sunt:

 1. durează mai mult
 2. anumite preferinţe legate de desktop etc. vor trebui refăcute

Marele avantaje ale acestei operaţiuni sunt:

 1. totul este instalat „pe curat”, nu mai este preluat niciun balast de la vechea instalare
 2. când reinstalaţi aplicaţiile, aveţi ocazia să faceţi curăţenie (eliminaţi ce nu mai foloseaţi de ceva vreme)
 3. totul se va mişca incredibil de rapid

Pasul 7. Optimizare sistem de operare pentru SSD

Trim EnablerSunt câteva trucuri pe care le puteţi face pentru a prelungi viaţa şi a îmbunătăţi performanţa SSD-ului vostru:

 1. Activare funcţie TRIM
 2. Configurare Time Machine – eliminare imagini locale
 3. Dezactivare hibernare

Instrucţiuni pentru aceste modificări găsiţi la această adresă. În acel articol sunt şi alte configurări descrise. Eu am decis să rămân la acestea trei deoarece nu vreau să îmi bag degetele prea adânc în sistemul de operare.

 

Asta a fost! Acum ar trebui să aveţi un sistem ultra-rapid, care beneficiază de spaţiu suficient de stocare.

Dacă ceva din cele de mai sus este neclar sau incorect, vă rog să îmi spuneţi în comentariile de mai jos. De asemenea, aştept să aflu cum v-aţi configurat voi noul SSD!

Lasă un comentariu