Magic in the Moonlight sau inepuizabilul Woody Allen

Woody Allen s-a născut la 1 decembrie 1935. Repet: o-mie-nouă-sute-treizeci-și-cinci. Da, are 79 de ani. Și ÎN CONTINUARE face filme bune. Foarte bune.

E extrem de rar ca un regizor să mai poată scrie și regiza filme măcar decente la o vârstă atât de înaintată. La naiba, e incredibil că în continuare face filme. Și lansează câte unul pe an!

După Vicky Cristina Barcelona (2008), Midnight in Paris (2011) și Blue Jasmine (2013) eram aproape sigur că nu mai avea să scoată niciun film bun de acum înainte. Însă există unii oameni excepționali într-o asemenea măsură încât fac întreaga rasă umană să se simtă de prisos. Care sunt atât de buni și atât de hotărâți în ceea ce fac, încât sfidează limitele. Iar Woody Allen face asta de mai bine de 50 de ani.

Magic in the Moonlight (2014) e un Woody Allen pur, nu o să vă surprindă nimic la el. Reia toate temele lui, vechi și noi: dragoste, căsnicie, bani, aparențe, Dumnezeu, viața după moarte ș.a. Are de asemenea multe din clișeele unei comedii romantice: tânăra americană frumoasă și atrăgătorul bărbat englez, fata prostuță, pretendentul putred de bogat, jocul măștilor, se căsătoresc la final și trăiesc fericiți până la adânci bătrâneți.

Magic-in-the-Moolight-poster

Cu toate astea Colin Firth e extrem de amuzant, fețele pe care le face în film sunt de neprețuit. Iar Emma Stone a adorabilă ca o bomboană glazurată, așa cum știe ea să fie în majoritatea filmelor în care apare, cu părul roșcat și ochii aceia mari.

Dialogurile sunt savuroase, mai ales replicile lui Colin Firth, iar regia, deși cuminte și convențională, e numai bună de discretă cât să te bucuri de atmosfera epocii și naivitățile asumate în poveste. Decorurile și costumele sunt minunate, iar coloana sonoră e perfect aleasă. Totul se leagă așa cum ar trebui.

Mai toți nu contenesc în a spune că filmul nu poate fi pus lângă capodoperele lui Woody Allen. Asta e perfect adevărat. Dar nu înseamnă că nu e un film bun. Chiar foarte bun, atât timp cât îl judeci raportându-l la ceea ce își propune de fapt.

Deși o comedie romantică destul de convențională și previzibilă, e una de care te poți bucura ca persoană inteligentă. Magic in the Moonlight m-a cucerit cu totul și mi-a oferit numeroase delicii prin dialoguri și jocul actorilor principali.

Vă recomand cu căldură să îl urmăriți, de preferat alături de jumătatea voastră mai bună 😉

Nota: 9/10

Galerie foto:

 

 

Lasă un comentariu